En yaygın ticari polipropilenin , kristal yapısı düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) arasında bir seviyeye sahiptir. Young modülü de orta seviyededir. Bununla beraber , LDPE den daha az sert ve HDPE den çok daha az gevrektir. Bu polipropilenin ABS gibi mühendislik plastiklerinin yerine kullanılmasına izin verir.
Polipropilen , yorulmaya karşı çok iyi direnç gösterir. Düşük maliyetlidir , iyi bir darbe dayanımı vardır. Sürtünme katsayısı düşük olup , çok iyi elektirik yalıtımı sağlar. Kimyasal direnci iyidir. Tüm termoplastik işleme proseslerine uygundur. Polipropilen , erime sıcaklığı 160 santigrat derece civarındadır.
Buna karşın şu dezavantajlara sahiptir. Uv ışını dayanımı azdır , yüksek termal genleşme gösterir. Boya ve kaplaması zordur. Dış hava şartlarına dayanımı azdır, oksitlenmeye açıktır. Yanıcı olup, klor içeren solventler ile etkileşime girer.
Bu malzeme türünden , deterjan kutu kapakları, margarin kapları gibi malzemeler üretilir. Geri dönüşümü ile sentetik halı tabanı, çeşitli plastik oyuncak, kırtasiye malzemeleri ve benzeri ürünler imal edilebilir.
Polipropilen (PP), kullanım alanı geniş olan termoplastik bir polimer türüdür. Poliprolienin diğer adı möblendir. Polipropilen yani moblen hammadde kimyasal çözücülere karşı son derece dirençli bir termoplastik polimer türüdür. Moblen hammadde kullanım alanı bakımından oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Plastik mutfak eşyaları, plastik mobilyalar, ambalaj sektörü, bahçe eşyaları, elektrikli aletler, çanta, aksesuar, otomotiv sanayi gibi geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Polipropilen yani moblen hammadde esnek bir plastik türüdür. Özellikle etilen ile kopolimerize edildiğinde ABS yerine kullanılan bir mühendislik plastiği haline gelmiştir. Polipropilen yani moblen hammadde düşük maliyetlidir. Maliyeti düşük olmasına rağmen iyi bir darbe dayanımına sahiptir. Bunun dışında moblen hammadde oldukça ekonomiktir ve çok tercih edilmektedir.
Moblenin özelliklerini sıralamak gerekirse; geniş mekanik özelliğine sahiptir. Fiyatına göre iyi bir performansa sahiptir. Kimyasal ve elektriksel mukavemete sahiptir. Alev geciktiriciliğe sahiptir. Geniş mekanik özelliğine sahiptir.
Polipropilenin erime noktasının 160 derece olduğu saptanmıştır. Üretim sürecinde genellikle 200 derece üzerinde eritilerek kullanılır. Bu aşamada önemli bir kriter de erime akış indeksidir. (melt flow index-MFI). Bu indeks değerine göre polipropilenin ne kadar süre işleme tabi tutulacağı tahmin edilebilinir. Yüksek MFI değerine sahip polipropilen işlem sırasında kalıbı daha kolay doldurur. Fakat bu indeks arttıkça polipropilenin darbe dayanımı düşer.
Polipropilenin yani moblen hammaddenin bir avantajı da yorulmaya karşı çok iyi direnç göstermesidir. Ayrıca düşük maliyetli olup, darbelere karşı dayanımı iyidir. Sürtünme katsayısı düşük olup, çok iyi elektrik yalıtımı sağlar.
Düşük maliyetli ve dirençli olması nedeniyle oldukça tercih edilen bir malzeme olan moblen birçok alanda tercih edilen bir maddedir. Yorulmaya karşı gösterdiği direnç sayesinde tercih edilme oranı da artmaktadır. Tercih edilerek günden güne popülerlik oranını artırmakta ve ülke endüstrisine katkı sağlamaktadır.
Moblen, bunca avantajlarına karşın birtakım dezavantajlara sahiptir. UV ışını dayanımı düşüktür, yüksek termal genleşme gösterir. Boya ve kaplaması zordur. Dış Hava şartlarına dayanımı düşük olmakla beraber oksitlenmeye açıktır. Yanıcı olup, Klor içeren solventler ile etkileşime girer. |